Dankbaarheids trein 🚂

Gepubliceerd op 25 september 2020 om 13:34

Salam alaikoum, op deze prachtige vrijdag al-jumu'ah heb ik weer een mooie printable voor de kinderen. Motiveer jezelf en je kind om op een leuke manier met de Islam bezig te zijn. Dit keer gaat het over dankbaarheid.

In mijn vorige Islam blog met de woordzoeker printable heb ik uitgelegd wat al-jumu'ah betekend heb je dit blog nog niet gezien klik dan even op onderstaande button

 

Wat is dankbaarheid? En waarom zijn we dankbaar?

 

Ik ga jullie een stukje uitleggen en voorbeelden uit de Qoran gebruiken om jullie iets uit te leggen over dankbaarheid.

in het woordenboek vind je het volgende over het woord dankbaar.

dank·baar (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord; vergrotende trap: dankbaarder, overtreffende trap: dankbaarst)

wanneer je dankbaar bent geeft dit een gevoel van dank of een gevoel van voldoening wanneer je een dankbare taak heb volbracht.

Als moslim is het belangrijk om altijd dankbaar te zijn voor de gunsten van Allah. Hierover word in de volgende stukjes meer duidelijk. 

Qoran 3:123

Vrees Allah, opdat jullie dankbaar zullen zijn.

 

Allah heeft ons vele gunsten gegeven. Deze gunsten zijn niet altijd meteen voor het oog zichtbaar. Soms overkomen ons dingen die we niet leuk vinden. Toch moeten we leren om hiervoor dankbaar te zijn. Allah is de beste planner Allah weet het allerbeste. Bepaalde beproevingen lijken voor ons soms slecht omdat het naar voelt maar worden we hier uiteindelijk toch sterker/beter van. Allah heeft ons ontzettend veel gunsten gegeven waar we ons niet van bewust zijn.

 

Qoran 16:18

En als julle de Gunsten van Allah zouden tellen, dan zouden jullie deze niet (kunnen) opsommen. Waarlijk, Allah is zeker Meest Vergevingsgezind, Meest Genadevol.

 

De uitspraak van de Profeet waarin hij zei: "Geen ellende en ziekte treft de moslim, noch zorg,  verdriet, schade of pijn,zelfs geen doorn die hem prikt, of Allah zal vanwege dit enkele zonden van hem kwijtschelden. "

(al-Boekhaari)

 

De bovenstaande informatie geeft goed weer waarom we dankbaarheid dienen te tonen. Probeer hier dagelijks eens wat meer bij stil te staan.

 

 

Hoe kunnen we dankbaar zijn.

Er zijn verschillende manieren om dankbaarheid te tonen aan Allah, het neerknielen van het gebed is om Allah te aanbidden maar ook een vorm van dankbaarheid. Tijdens de sujood kunnen we onze dankbaarheid aan Allah tonen. 

 

Doormiddel van een dier offeren kunnen we onze dankbaarheid tonen, maar ook met onze tong doormiddel van Dhikr kunnen we onze dankbaarheid laten zien aan Allah.

 

Enkel en alleen Alhamdoelillah zeggen is al een vorm van dankhaarheid.

 

Wat is Dhikr?

Dhikr betekend het gedenken van Allah. Bij het gedenken van Allah zijn ontzettend veel beloningen verbonden. 

 

Mannen die Allah veelvuldig gedenken en de vrouwen die gedenken: Allah heeft voor hen vergeving bereid en een geweldige beloning. (Surah Al-Ahzab 33:35). 

 

Dhikr (Allah gedenken) is een goede zaak waar Allah menig keer toe oproept in de Koran. Zo zegt Hij:   O jullie die geloven, gedenk Allah veelvuldig! 

 

Op de website van duakracht is ontzettend veel informatie te vinden over dit onderwerp. Zo ook een Dhikr schema

Deze is te downloaden op de website van duakracht via onderstaande button 

 

Om op een leuke manier te ontdekken waarvoor we allemaal dankbaar kunnen zijn heb ik deze dankbaarheidstrein gemaakt. Om stil te staan bij de dingen waar we dankhaarheid voor willen tonen.

Voor de allerkleinste is het leuk om in de wagonnetjes te tekenen en voor de wat oudere kindjes kunnen ze ook schrijven en eventueel tekenen.

Sta samen met je kind eens stil bij dit onderwerp. Via onderstaand bestand is de gratis printable te downloaden.

 

 

Download hier:

Volg ons op social media via de onderstaande buttons voor de laatste updates.

 

Heel veel leer en speel plezier.

Liefs Saloua ♡

Reactie plaatsen

Reacties

Meryam Ouboumalne
4 jaar geleden

Prachtig verwoord♡🌹

Maak jouw eigen website met JouwWeb