Spinnen ๐Ÿ•ท

Gepubliceerd op 20 september 2022 om 13:58

We zitten midden in het spinnen seizoen. Ik hou niet van spinnen en ben om eerlijk te zijn doodsbang voor spinnen. Het leek me goed om deze angst om te zetten in iets positiefs. Zo is het thema spinnen ontstaan. We leren over spinnen, met spinnen en knutselen spinnen. Zijn jullie benieuwd wat we allemaal hebben gemaakt en geleerd? 


De herfst is officieel nog niet begonnen maar het weer is ineens omgeslagen. Het lijkt al wel herfst en het begint ook flink te kriebelen om het thema herfst in huis te halen.

Om alvast een beetje in de sfeer te komen hebben we het thema spinnen in huis gehaald. Hopelijk blijven de echte spinnen buiten na het zien van al onze creaties.

We zijn begonnen met het maken van een raamschildering die we straks in herfst style kunnen uitbreiden. Het thema regen en onweer komt hierin ook aan bod. 

We hebben al flink wat regen maar ook onweers buien gehad.

Op de pagina kleurplaten kun je een aantal kleurplaten vinden over de regen het onweer en een mooie spinnen kleurplaat.

Onder de afbeelding van de raamschildering kun je op de button klikken om de kleurplaten gratis te downloaden.

 

Op de kleurplaat van de regen en het onweer staat een dua vermeld die de kinderen kunnen leren. Tijdens het maken van deze kleurplaten keken we naar de korte maar leuke video's van my kids.

Samen met oeghtie leerde we de volgende du'a's

https://youtu.be/qaCVewQgskc

https://youtu.be/5kboBW2rN98

 

 

Dua bij regen:

ุงู„ู„ู‘ู‡ูู…ู‘ูŽ ุตูŽูŠู‘ูู€ุจุงู‹ ู†ุงููู€ุนุงู‹

Betekenis van de dua

O Allah, laat de regen nuttig zijn voor ons.

Uitspraak van de dua bij regen

Allahoemma sayyiben naafi3en.

 

Dua bij onweer:

ุณูุจู’ุญูŽุงู†ูŽ ุงู„ูŽู‘ุฐููŠ ูŠูุณูŽุจูู‘ุญู ุงู„ุฑูŽู‘ุนู’ุฏู ุจูุญูŽู…ู’ุฏูู‡ู ูˆูŽ ุงู„ู’ู…ูŽู„ุงูŽุฆููƒูŽุฉู ู…ูู†ู’ ุฎููŠููŽุชูู‡

Betekenis van de smeekbede

Geprezen is Degene voor Wie de bliksem de glorie roept voor Zijn lofprijzing en ook de engelen roepen Zijn glorie uit vrees voor Hem.

Uitspraak van de smeekbede

Soebh’aana alladhie yoesabbih’oe ar-ra3doe bih’amdihi wa l-malaaikatoe min giefatieh.


Terug maar het onderwerp spinnen.

We hebben naast de kleurplaten ook nog ontzettend leuke spinnen in hun web geknutseld.

Met een lijmpistool hebben we op kaart karton spinnen webben gemaakt. Vervolgens hebben we de kaartjes met waterverf ingekleurd. Van zwart papier hebben we spinnen geknipt en die in hun huisjes geplakt.

 

Wisten jullie dat de spin de zwakste huisjes maken? Een spinnenweb is het huis van de spin maar deze is niet erg sterk. Dit word zelfs benoemd in de Qoran. Er is een hoofdstuk wat in het Nederlands vertaald de spin heet. 

Al ankaboet zo heet dit hoofdstuk. In vers 41 word het huis van de spin benoemd. Er staat:

En de gelijkenis van degene die naast Allah beschermers nemen, is als de gelijkenis van een spin die een huis bouwt. Maar waarlijk, het zwakste huis is zeker het huis van een spin, als zij het maar wisten.

Qoran 29:41

Niet alle spinnen bouwen webben. Vele spinnen gebruiken hun web om prooien mee te vangen. Maar je heb ook jagers. Jagers maken geen web dit zijn spinnen die vaak in het hoekje van je huis leven. Daarom worden ze vaak wel huisspinnen genoemd. 

Deze spinnen rennen achter hun prooi aan om hem te vangen.

Spinnen eten o.a muggen, vliegen, mieren maar ook andere insecten.

 


Leren letters herkennen.

Met behulp van het bovenstaande werkblad zijn we bezig met het herkennen van letters. Help de spin om zijn juiste huisje te vinden.

Elke spin heeft een letter op zijn rug. Er zijn 3 spinnenwebben met verschillende letters. Zoek het juiste web bij de spin.

Onderstaand kun je de werkbladen gratis downloaden:

Verder op de website is het onderwerp spinnen al eerder aan bod geweest. Via onderstaande button kun je nog een werkblad vinden. Dit werkblad gaat over vormen en kleuren leren.

 


Als jullie goed opletten zien jullie dat sommige spinnen een foutje hebben. Vele van mijn spinnetjes hebben 6 poten maar spinnen hebben in werkelijkheid 8 poten. Wisten jullie al dat spinnen niet alleen 8 poten hebben maar ook wel 8 ogen? 

 

 

Ik hoop dat jullie veel dingen hebben geleerd doormiddel van dit blog. Hou onze sociale media kanalen goed in de gaten. Wie weet komen er nog leuke aanvullingen met betrekking tot dit onderwerp.

Heel veel knutsel en leer plezier liefs Saloua โ™ก

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb