Amine's experiment met de vliegende peper

Gepubliceerd op 17 december 2020 om 11:00

De scholen zijn gesloten. Dit betekend voor ons dat we meer tijd voor elkaar hebben. Deze tijd willen we op een leuke manier benutten. Zo hebben we vandaag een leuk experiment gedaan met watermoleculen. Lees snel verder om dit experiment thuis ook te kunnen doen.


Water bestaat uit een heleboel kleine deeltjes, deze deeltjes noemen we watermoleculen. Watermoluculen zijn erg sterk en trekken elkaar aan net zoals magneten. Dit noemen we oppervlakte spanning.

Afwasmiddel bevat zeepmoleculen. De zeep moleculen zorgen ervoor dat de oppervlakte spanning van de watermoleculen word verbroken. Zeep moleculen zorgen ervoor dat de watermoleculen van elkaar los schieten.

Amine gaat jullie dit doormiddel van een leuk experiment laten zien.

Wat hebben we nodig?

 

  • Een bord.
  • Water.
  • Afwasmiddel.
  • Peper.

Hoe gaan we te werk?

Amine schenk een beetje water op een bord. Hij doet vervolgens de afwasmiddel op een apart schaaltje. Daarna strooit Amine een beetje peper over het water. Amine steekt zijn vinger in het water steken om te kijken wat er gebeurd. Op dit moment gebeurd er niks. Zie onderstaande foto collage waarin Amine dit aan jullie laat zien.

Vervolgens doet Amine zijn vinger in de afwasmiddel, en steekt zijn vinder opnieuw in het water. De peper vliegt alle kanten op doordat de zeepmoleculen de watermoleculen van elkaar scheiden. Zie onderstaande foto collage.

Naast dat dit experiment ontzettend leuk is om te doen, is het ook een goede manier om kinderen uit te leggen waarom handen wassen erg belangrijk is.

Als je benoemd dat de peperkorrels bacteriën zijn. Kun je de kinderen op een makkelijke manier uitleggen wat het effect van zeep is. De bacteriën vliegen hard weg op het moment dat ze in aanraking komen met zeep.

Op onze social media kanalen is een filmpje te zien van dit experiment. 

We hopen dat we jullie hebben kunnen inspireren. Volg ons voor de laatste updates op social media via de onderstaande buttons 

 

Veel leer en ondek plezier,

Liefst Amine en mama Saloua♡ 

Reactie plaatsen

Reacties

Wendy
3 jaar geleden

Wauw zo'n leuke simpele manier om kids spelende wijze iets belangrijks te leren ...

Maak jouw eigen website met JouwWeb