Moskee knutselen op deze mooie vrijdag.

Gepubliceerd op 18 februari 2022 om 10:12

Vandaag is het al-Jumu’ah, vrijdag is voor ons moslims een gezegende dag. Om Amine te leren dat vrijdag voor ons moslims een belangrijke dag is wil ik elke vrijdag islamitisch gerelateerd knutselen. Vandaag hebben we een moskee gemaakt. Weet jij waarom vrijdag een belangrijke dag is en ben je nieuwsgierig naar onze creatie, lees dan snel verder.


Waarom is de vrijdag belangrijk voor moslims ?

De Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) zei:

“Allah hield degenen die voor ons waren weg van de vrijdag. De joden hadden zaterdag en de christenen hadden zondag (als dagen voor hun aanbidding). Toen bracht Allah ons en leidde ons naar de vrijdag. Dus Hij maakte de dagen in de opeenvolging van vrijdag, zaterdag en zondag en op dezelfde manier zullen zij (de joden en de christenen) na ons komen op de dag der opstanding. Wij zijn de laatste mensen van deze wereld, maar wij zullen de eersten zijn op de dag der opstanding en we zullen beoordeeld worden voor alle anderen.” 

(Moeslim)

 

 

De vrijdag (al-Jumu’ah) is de dag waarop Profeet Adam werdt geschapen. Op vrijdag werdt Profeet Adam toegelaten in het Paradijs. En op vrijdag werdt Profeet Adam uit het Paradijs verbannen. Op vrijdag werd zijn berouw aanvaard en op vrijdag stierf hij.

Vrijdag is de beste dag van alle andere dagen. De vrijdag is een wekelijks terugkerende dag waarop moslims samenkomen bij het vrijdaggebed. Op vrijdag is de dag waarop zonden vergeven worden en de dag waarop grote beloningen te behalen zijn.

Een van de eerste daden van profeet Mohammed (vzmh) toen hij naar Medina emigreerde, was het instellen van het vrijdaggebed.

Op vrijdag is er een uur waarin onze smeekbeden geaccepteerd worden. De tijd na het asr gebed tot het maghrib gebed.

De Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) heeft gezegd over de vrijdag in een overlevering:

Gedurende (de vrijdag) is er een tijd waarop een moslimdienaar niet staat en bidt en Allah om iets vraagt zonder dat Hij het aan hem zal geven,” en hij gebaarde met zijn hand om aan te geven hoe kort die tijd is. 

(Boekhaarie en Moeslim)

 

 

Onze geliefde Profeet heeft ons gezegd: “Degenen die surah Al Kahf reciteert op vrijdag, voor hen zal een Noor (licht) schijnen tot de volgende vrijdag” (Nasai, Bayhaqi, Hakim). Volgens een andere overlevering, beschermt het reciteren ons ook tegen de fitna (de onrust of de beproeving) van Dajjal (de valse messias): Degene die de eerste tien ayaat leest van surah Al Kahf, zal worden beschermd tegen de fitna van Dajjal” (Muslim).

Wil jij Surah al kahf leren. Klik dan op de onderstaande button

Op vrijdag zal het laatste uur plaatsvinden en op vrijdag zal de zon vanuit het westen opkomen in plaats van vanuit het oosten


Wat hebben we nodig om een moskee te knutselen?

  • Lijm.
  • Schaar.
  • Gekleurd papier.
  • Versiering.

Hoe gaan we te werk?

Knip verschillende vormen uit gekleurd papier. Denk hierbij aan vierkanten, rechthoeken, driehoeken, cirkels en gebruik hiervoor je fantasie of de hulp van papa of mama. Het is leuk om bijvoorbeeld ook sterren, maan, zon of andere creaties te maken voor rondom de moskee.

Kies een mooi vel papier uit om de moskee op te plakken. met de verschillende vormen/figuren gaan we een moskee bouwen. Gebruik ook hiervoor weer je fantasie. Een moskee kan verschillende vormen hebben. Zie onderstaande voorbeelden.

Als de moskee gebouwd is kun je met kleine stukjes/restjes papier de moskee mozaïeken of de natuur rondom de moskee creëren, denk er aan of je de moskee bij dag of bij nacht wil maken. Je kunt gebruik maken van de zon, sterren, maan, wolken regen of misschien wel een prachtige regenboog. Zie onderstaand het eindresultaat van onze moskeeën.

Volg ons voor de laagste updates op social media via onderstaande buttons. 

 

Veel knutsel plezier,

Liefs Saloua en Amine.♡

Reactie plaatsen

Reacties

azdin kaghboubi
2 jaar geleden

Machalllah

Maak jouw eigen website met JouwWeb