Als moslima de December maand door.

Gepubliceerd op 25 december 2020 om 22:05

Voor vele moslims is de maand December een lastige maand. Sinterklaas, Kerst en Nieuwjaar. Niet iedereen begrijpt dat dit in de Islam niet gevierd wordt. Het leek me goed om hier wat aandacht aan te besteden in deze Oummie talk. Ben jij nieuwsgierig naar mijn verhaal lees dan snel verder.


Zoals vele van jullie al weten ben ik een Nederlands bekeerde moslima. Wat maakt dat mijn familie wel Sinterklaas, Kerst en Nieuwjaar vieren. Ik als moslim vier deze dagen niet. Mijn familie heeft dit ondertussen gerespecteerd maar vele mensen begrijpen het niet. Ik krijg vragen als bijvoorbeeld hebben jullie een kerstboom thuis, niet uit geloofsovertuiging maar gewoon voor de gezelligheid? Het antwoord is nee, er zijn vele andere mogelijkheden om het thuis gezellig te maken. 

Kerst:

Vele mensen vieren kerst zonder een religieuze achtergrond. Waardoor er ook reacties ontstaan zoals, ik ben niet gelovig maar wij doen wel aan kerst "gewoon voor de gezelligheid" je kunt toch kerst vieren zonder een religieuze intentie. 

 

Wat is kerst? Kerst is van oorsprong een Christelijk feest waarin de geboorte van Jezus word gevierd.

Okal heb je geen religieuze intenties bij het vieren van Kerst het is en blijft een feest van de Christenen. 

De Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd: “Wie een volk imiteert behoort tot hen.”

(Aboe Daawoed en Ahmad)

Dit betekend niet dat we respectloos zijn of ons niet willen aanpassen. Dit betekend dat wij niet mogen deelnemen aan feesten van een andere religie. 

In de Islam geloven wij ook in Jezus. Jezus word in de islam Isa genoemd. Hij is één van de Profeten (boodschappers van Allah) in het Christendom word Jezus als de zoon van God gezien, de geboorte van Jezus word met kerst gevierd.

 

De Qoran leert ons in Surah al-ichlaas (vers 112)

Zeg: “Hij is Allah, de Enige.

Allah is de Enige van Wie al het geschapene afhankelijk is.

Hij heeft niet verwekt, noch is Hij verwekt.

En niet één is aan Hem gelijk.

 

Hieruit kunnen we opmaken dat Hij geen zoon heeft en dat niemand gelijk is aan Hem. Dit betekend dat Allah geen deelgenoten heeft.

Door deel te nemen aan de Kerstviering geven wij toe aan de geboorte van Jezus die door de Christenen gezien word als de zoon van God. Om deze reden is het voor ons moslims niet toegestaan om kerst te vieren.

 

Sinterklaas:

Dan gaan we even terug naar begin van de maand. Sinterklaas, meerdere malen kreeg ik de vraag of Amine zijn schoen mocht zetten. Mijn antwoord was nee wij vieren vanuit geloofsovertuiging geen Sinterklaas.

In de Islam is liegen verboden. Dit is één van de redenen waarom een Moslim niet mee dient te doen aan deze feestdag.

“O jullie die geloven, vrees Allah en behoor tot de waarachtigen.”

(Soerat at-Tawbah: 119)

 

Al-Hasan ibn cAli ibn abie Taalib (moge Allah tevreden met hem zijn) zei: “Ik heb van de Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) het volgende onthouden: “Verlaat datgene waarover je twijfelt voor datgene waarover je niet twijfelt. De waarheid zal leiden tot zekerheid en geruststelling. Terwijl leugens leiden tot twijfel en verwarring.”

(at-Tirmidhie, an-Nasaa'ie en Ahmad)

 

Ibn Kathier (moge Allah genadig met hem zijn) heeft gezegd: “Het betekent: wees eerlijk en houd vast aan de waarheid. En je zal behoren tot diens mensen en worden beschermd tegen rampspoed. Dit zal voor jou een uitweg zijn uit je problemen.”

(Ibn Kathier; boekdeel 2, blz. 414)

 

Naast de bovengenoemde reden is ook het Sinterklaas feest van Christelijke afkomst. Als we gaan kijken naar de geschiedenis van Sinterklaas komen we uit bij meneer Nicolaas van Myra beter bekend als een christelijke heiligen, de heilige Nicolaas. Dan komen we bij het zelfde punt uit als bij het vieren van Kerst. Dat het voor ons moslims niet is toegestaan om deel te nemen aan feesten vanuit een andere religie.

Daarnaast is het in de Islam niet toegestaan om deelgenoten toe te kennen aan Allah. De Islam kent 5 zuilen. De eerste daarvan noemen we de Shahada dat is onze geloofsovertuiging.

Hierin zeggen we in de Arabische taal: ik getuig dat er geen god is die het recht heeft aanbeden te worden behalve Allah, en ik getuig dat Mohammed Zijn dienaar en Boodschapper is

Om de 5 zuilen even compleet te maken zodat jullie hier een duidelijk beeld bij krijgen zal ik ze even benoemen. 

De shahada(geloofsovertuiging)

Het gebed (5x per dag)

Zakaat (armen belasting)

Het vasten.

Hadj (bedenvaart)

Om terug te komen bij het onderwerp. Is het om boven staande reden niet toegestaan om iemand heilig te verklaren. 

 

Nieuwjaar:

December is bijna voorbij dan komen we als laatst bij het vieren van Nieuwjaar. 

Ook dit is Islamitische niet toegestaan. Wat gek hoor ik je denken, het is toch een nieuw jaar? Dat klopt. Maar de kalender zoals we die in het dagelijks leven kennen is een Christelijke Kalender. Volgens de Islamitische kalender leven we op dit moment in het jaar 1442 i.p.v 2020. De Islamitische kalender is een maan kalender hoeveel dagen een maand precies heeft word per maand bekeken doormiddel van de maan.

Tijdens Nieuwjaar word vaak vuurwerk afgestoken. Voor ons moslims is dat niet toegestaan. De islam leert ons om goed met ons geld om te gaan. We dienen ons geld op een juiste manier uit te geven en niet te verspillen. Zijn we gierig? Nee absoluut niet! Het is in de Islam ontzettend belangrijk om vrijgevig te zijn maar geld uit geven om het vervolgens in de fik te steken word gezien als verspilling. Daarnaast is het afsteken van vuurwerk slecht voor het milieu. Wij als moslim horen goed te zorgen voor mens, dier en de natuur. Allemaal redenen waar je niet meteen bij stil staat als je denkt aan het vieren van Nieuwjaar. 

Kerst/Nieuwjaars groet.

Wij moslims horen het goede voorbeeld te zijn voor onze naasten. Wij horen het goede te doen en datgene te doen dat voordeel brengt aan ons en aan onze naasten. Het toe eigenen van iemands geloof is voor ons niet toegestaan.

We moeten ten alle tijden goed zijn voor onze medemens. Wij dienen andere in hun waarde te laten en met respect te behandelen. Dit mag alleen niet ten koste gaan van onze eigen religie.

Iemand fijne kerst of Nieuwjaar wensen word het zelfde gezien als deelnemen aan deze dagen.

Uit respect onze mede mensen feliciteren met deze dagen lijkt erg onschuldig maar met het feliciteren van deze dagen eigenen we iemands geloof toe erkennen we de geboorte van Jezus en de Islamitische kalender.

Persoonlijke vind ik dit een lastige kwestie. Want ja wat zeg je dan eigenlijk tegen de caissière, de buurman of buurvrouw die je vriendelijk fijne feestdagen wenst? 

Ik wens mijn mede mensen gewoon een fijne dag net zoals iedere andere dag. 

Heb je toevallig je moslim buren een fijne kerst gewenst? Dit nemen ze je echt niet kwalijk. We weten namelijk dat heel veel mensen hier helemaal geen weet van hebben. Mocht de buurvrouw of buurman nou niks terug hebben gezegd is dat niet omdat ze onbeschoft zijn maar vanwege hun religieuze overtuiging.

 

Islamitische feestdagen:

Dan krijg ik vaak de vraag of dit alles dan niet zielig voor de kinderen is? Alle kindjes in de klas krijgen wel cadeau's met Sinterklaas en Kerst en jou zoon niet? Naast dat Amine niks te kort komt hebben wij onze eigen Islamitische feestdagen. Na het vasten van de Ramadan vieren wij Eid al fitr beter bekend als het Suikerfeest.

Om onduidelijkheid te voorkomen, kleine kinderen doen niet mee aan de Ramadan. De kinderen worden met Eid al fitr vaak wel flink verwend. Eid al fitr is het eerste feest, het word ook wel het kleine feest genoemd.

We hebben ook het grote feest. Dit feest noemen we Eid al adha beter bekend als het Offerfeest. 

Islamitische kinderen komen net als de andere kinderen in de klas niks te kort. Onze feestdagen zijn op een andere moment in het jaar en dan krijgen de niet moslim kindjes ook geen cadeau's omdat de moslim kinderen hun feestdagen hebben.

 

 

 

Hoe is het voor mij als bekeerling?

Ik noem mezelf niet graag bekeerling omdat ik het onderscheid niet wil maken tussen iemand die op latere leeftijd moslim is geworden en iemand die in een moslim gezin is opgegroeid. We zijn tenslotte allemaal gewoon moslim.

Maar om jullie een duidelijk beeld te kunnen geven benoem ik het toch even op deze manier want er zijn toch een aantal verschillen. 

 

Als bekeerde moslim heb je geen familie met dezelfde religie. Is dat moeilijk? Ik ben ontzettend trots op mijn religie en sta volledig 100 % achter de keuzes die ik heb gemaakt. In mijn geval mag ik in mijn handen knijpen dat mijn familie me respecteert zoals ik ben. Het gebeurd vaak dat bekeerde moslims worden verstoten door hun familie.

 

Met betrekking tot feestdagen is dit soms lastig. Vooral wanneer je net om de hoek komt kijken. Met de Islamitische feest dagen ben je alleen. De maand Ramadan wat voor ons moslims toch wel de mooiste maand van het jaar is, ben je alleen. Tijdens Eid al fitr en Eid al-Adha ben je alleen.

 

In maand December viert jou familie feest. ondanks dat je zelf de keuze heb gemaakt om er niet aan mee te willen doen word je toch met je neus op de feiten gedrukt dat je alleen bent. Dit gevoel slijt naar de jaren. De warmte van ons prachtige geloof is veel sterker dan de eenzaamheid wat je voelt tijdens het alleen zijn. 

 

 

Naast creatieve inspiratie wil ik ook mensen met elkaar verbinden doormiddel van bruggen bouwen. 

Heb of ken jij iemand in jou buurt met een andere afkomst, geloof of cultuur maak eens een praatje met elkaar. Leer elkaar kennen.

We hoeven niet dezelfde mening, afkomst, geloof of cultuur te hebben om elkaar beter te leren begrijpen. 

Het is niet mijn doel om jullie te overtuigen van mijn geloof mijn doel is om te verbinden.

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren met deze oummie-talk 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste updates volg me dan op social media via onderstaande buttons

 

Veel liefs Saloua♡

Reactie plaatsen

Reacties

Meryam Ouboumalne
3 jaar geleden

Mooi verwoord! ♡

Wendy
3 jaar geleden

Heel mooi en duidelijk verwoord.Ik denk dat het veel antwoorden geeft op vragen die sommige mensen wel graag willen weten maar niet durven vragen.

Oma henny
3 jaar geleden

Goed gedaan hoor ben trots op je

Maak jouw eigen website met JouwWeb