Kinderen zijn regelmatig bang,boos,blij,verdrietig of teleurgesteld. Deze gevoelens gaan vaak gepaard met gedrag en gezichtsuitdrukkingen. Soms vinden kinderen het lastig om hun emoties goed te kunnen uiten en soms is het lastig voor een ouder om onderscheid te maken of je kind bijvoorbeeld boos of verdrietig is. Om het voor ouder en kind makkelijker te maken heb ik een emotie journal ontworpen.
Emotie journal
Het is goed om even de tijd te nemen voor de emoties van je kind. Doormiddel van het emotie journal maken we dit een stukje gemakkelijker. Ga er even rustig voor zitten om te luisteren naar je kind. Bespreek en erken de emotie van je kind. Kinderen kunnen van slag zijn om kleine dingen en wij als volwassen kunnen denken ach stel je niet zo aan. Maar hiermee gaan we voorbij aan de gevoelens van het kind. Omgaan met emoties kan ingewikkeld zijn. Je moet impulsen leren beheersen en je eigen emoties en die van de ander leren herkennen. Kinderen hebben hun ouders nodig om hun eigen emoties te leren kennen.
Het liefste wil je dat je kind zich goed voelt. We zeggen dan ook vaak uit goede bedoelingen woorden als "niet verdrietig zijn" maar door deze goed bedoelde woorden ontkennen we de emotie van ons kind. Een kind mag verdrietig, bang, teleurgesteld zijn. Je kind is baas van zijn eigen emoties. Door emoties van je kind te erkennen leert je kind zijn emoties serieus te nemen.
Samen op ontdekking en emoties leren herkennen versterkt de band met je kind. Je kind voelt zich begrepen.
Met het emotie journal kun je gemakkelijk doormiddel van plaatjes en tekenen de emoties van je kind ontdekken.
Luister naar je kind. Benoem het gevoel van je kind en vraag of dit klopt. Je kind kan zelf aanwijzen hoe hij zich voelt. Erken het gevoel van je kind en geef aan dat je hem/haar begrijpt. Laat je kind de dag beoordelen. Zo kun je achterhalen hoe groot de emotie van invloed is op de dag. Het kan zijn dat je kind boos of verdrietig is maar toch de groene duim aan wijst. Dit betekend dat het kind op dat moment boos of verdrietig is maar dit niet als grote invloed op de dag ervaart. Laat je kind een tekening maken van de activiteit waardoor hij/zij zich zo voelt.
Het emotie journal is te downloaden via het onderstaande bestand. Print het emotie journal en lamineer deze. Met een whiteboard marker kun je het emotie journal invullen en weer opnieuw gebruiken.
Volg ons voor de laatste updates op social media via de onderstaande buttons
Liefs Saloua ♡
Reactie plaatsen
Reacties